Gepubliceerd op 02-03-2019
Arnhem zet alles op alles om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand te krijgen. De gemeente heeft een Versnellingsteam in het leven geroepen dat Arnhemse bijstandsgerechtigden oproept en opzoekt om hen zo snel mogelijk aan betaald werk te helpen.

De regio Arnhem telt 17.000 werklozen, 7.370 Arnhemmers zitten in de bijstand. Daarmee doet Arnhem het slechter dan vergelijkbare gemeenten. Deze week werd bekend dat door de aantrekkende economie het aantal mensen met een bijstandsuitkering landelijk met 5 procent is afgenomen.

“In Arnhem doen we het minder goed. Wij zitten op 3,5 procent. Er hadden ruim 110 mensen meer uit de bijstand moeten stromen om die 5 procent te halen”, zegt Louwers. In opdracht van de gemeente heeft het bureau Andersson Elffers Felix hier onderzoek naar gedaan, maar dit verschil valt niet te verklaren. “Het hoge aantal bijstandsgerechtigden heeft niet te maken met de bevolkingssamenstelling. Wij kunnen dit niet als excuus aanvoeren”, zegt Louwers.

Via het Versnellingsteam zijn in vier maanden tijd honderd mensen aan werk geholpen. Die mensen krijgen geen uitkering meer. Het streven was ruim zestig op 1 januari. “We zijn op de goede weg. Maar zijn er nog lang niet”, zegt wethouder Werk en Inkomen Martien Louwers.

Lees verder